Forskningsprosjekt: Økoturisme i Sibir

07.06.2018

Finn fram ordboka og notatheftet, tre ukers togtur gjennom den sibirske taigaen var jobbeskrivelsen.

Prosjektet omhandlet Baikal-Amur-toglinjen i midtre Sibir og dens påvirkning på lokale befolkninger. Vi tilbrakt 91 timer på tog i løpet av de tre ukene mens vi reiste rundt Baikalinnsjøen og samlet data. Et utfordrende, men fascinerende prosjekt. 

Irkutsk til Chita

Mot slutten av min masterutdanning fikk jeg sjansen på å være med et forskningsprosjekt i Sibir. Vi var en gruppe forskere fra universitetet i Wien som tilbrakte 3 uker på feltarbeid her i samarbeid med tolk og lokale myndigheter. Mitt personlige forskningsprosjekt handlet om økoturisme og "remoteness". Til tross for språkbarrierer fikk vi utviklet et godt samarbeid med noen lokale guider.

The warm north of Baikal

Vi reiste fra Irkutsk, gjennom Ust-Kut, Severobaykalsk, Chara, Tynda, og Pervomayskoe, til Chita. Vi fikk drillet oss i datainnsamlingsmetoder i utfordrende situasjoner mens vi overkom reisesyke, språkbarrierer og søvnmangel. Takket de innsiktene folk delte med oss fikk vi utviklet en ny forståelse av dynamikken mellom infrastruktur, turisme og den ideologiske rollen naturen spiller i hverdagen for en stor del av befolkningen. Baikalområdet er klimamessig kaldt, men de menneskene vi møtte viste oss også den varme siden av Baikal. 

Resultatene fra dette prosjektet har ikke blitt publisert ennå. Men jeg har lagt ut noen visuelle inntrykk nedenfor.