Sirkulær Ressurssentral
Nord-europas største ombruk sentral for byggematerialer
Om prosjektet
Sirkulær ressurssentral har som ambisjon å forenkle og øke ombruk av materialer fra byggenæringen og bidra til å redusere bransjens klimafotavtrykk. De gjør dette gjennom en fysisk sentral for logistikk, mellomlagring, kjøp, salg og dokumentasjon av brukte materialer fra byggenæringen - et ombrukstelt, som per nå står på Økern Torg. Videre jobber de for bransjenormer for ombruk av materialer fra byggenæringen, bl.a. gjennom minstekrav på dokumentasjon for mottak av materialer.
Ved siden av det fysiske ombruksteltet har Sirkulær Ressurssentral etablert en nasjonal kunnskapsarena hvor man gjennom samarbeid finner, utvikler, deler og formidler kunnskap om sirkulær materialforvaltning som bidrar til å redusere byggebransjens klimafotavtrykk på en økonomisk og sosial bærekraftig måte.
Dette er status i dag, men tilbake i 2021 visste man ikke helt hvordan løsningen skulle se ut enda.
Kunne en ombrukssentral være løsningen på bransjens logistikkutfordringer som forhindret ombruk? Hvem skulle vært brukere av en sånn løsning? Hvordan kunne det driftes?
Det var disse spørsmålene vi satt ut for å besvare.
Prosessen
November 2021 - Juni 2022
I samarbeid med Resirqel, SRAS, og DoPurpose.
Målet i forprosjektet, som var del av DOGAs designdrevet innovasjons program (DIP), var å utvikle en sirkulær forretningsmodell for ombruk av byggematerialer.
Min oppgave som UX researcher bestod av å kartlegge behov og utfordringer sentrale brukergrupper har til en ressurssentral og til ombruk av byggematerialer generelt.
Etter å ha satt meg inn i en stor stabel ombruksrapporter gjennomførte jeg gruppeintervjuer med fem forskjellige brukergrupper:
Byggherrer
Arkitekter
Entreprenører
Myndigheter
Rådgivere
- pluss et ekspertintervju med Norsk Gjenvinning.
Det var viktig å inkludere alle disse brukergruppene ettersom behovene, utfordringene og motivasjonene de har til å bruke en ombrukssentral er forskjellige. Å favne bredt om ulike brukergrupper gav et nyansert bilde av barrierene i flere ledd av verdikjeden.
Funnene fra intervjuene var sammensatte. Jeg oversatte de til et empatikart for å gjøre de mer fordøyelige og oversiktlig. Vi utviklet en videre brukerreise og en sirkulær forretningsmodell basert på brukerinnsikten vi tilegnet oss.
I første fasen hadde vi jobbet med brukergruppene hver for seg - arkitektene i et gruppeintervju, entreprenører i et annet, osv. - dette var viktig for å få en dybdeforståelse av hver av perspektivene.
I den andre fasen jobbet vi med brukergrupper på tvers. I en stor felles workshop blandet vi roller og bakgrunner. Deltagerne jobbet seg gjennom brukerreisen til sirkulær ressurssentral sammen. På den måten lærte vi mer om muligheter og barrierer i brukerreisen, og fikk validert den. Deltakerne selv fikk se utfordringene i andres roller med nye øyne. Gjennom å bygge forståelse for hverandres utfordringer fikk de en mer helhetlig forståelse av ombruksproblematikken, og hva det krever å få det til.
Sirkulær ressurssentral
Bildekreditering:
Hjelmer: Pexels, Skitterphoto
Empatikart: Klimaantropologen
Legofigurer: PwC
Illustrasjon av materialflyt gjennom Sirkulær Ressurssentral: Klimaantropologen